Zoeken
 • Lionel Wille

Binnen schuilen voor de regen

Hoewel er soms geen ontkomen aan is, moet ik eerlijk bekennen dat ik eigenlijk altijd probeer te voorkomen dat ik in de regen op de fiets zit. Vroeger betekende dat heel goed op buienradar letten en soms dan maar niet trainen (ja dat heb ik echt gedaan), maar tegenwoordig zijn hier natuurlijk mooiere opties voor beschikbaar. Het binnen trainen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, zowel qua hardware als qua software. Zwiften is intussen ingeburgerd als een heus werkwoord en op instagram verschijnt met grote regelmaat de #wahooligan. Maar wat is nu een mooie opstelling om een beetje uitdagend binnen te kunnen trainen?

Hardware

Tegenwoordig is de markt een behoorlijk stuk breder dan enkele jaren geleden, maar de grote stukken marktaandeel liggen toch echt bij Tacx en Wahoo. Kleinere spelers als Elite, Kinetic en Saris bieden echter tegen lagere prijzen ook nog hele aardige trainers aan. De keuze voor de beste trainer is afhankelijk van je wensen en budget (vanaf €199,-):

 • Allereerst is de aandrijving een belangrijke overweging. Wil je een trainer die door het achterwiel wordt aangedreven of een direct drive, ofwel direct op de ketting. Het voordeel van een direct drive is dat je achterband en cassette niet slijten en het geproduceerde geluidsniveau ligt een stuk lager. Logischerwijs komt dit wel met een prijs, de direct drive trainers zijn fors duurder.

 • Wil je simpelweg een uurtje kunnen trappen of wil je een automatische aansturing van de weerstand van de trainer? De zogenaamde smart trainer is ideaal voor dit laatste en zeker in combinatie met de vele beschikbare software is een smart trainer een enorme verrijking van de trainingservaring. Door middel van een koppeling met ANT+ (wel een dongel benodigd!) of Bluetooth verbindt de trainer met je computer, tablet of telefoon.


 • Old-school trainen? Dan is de rollerbank echt iets voor jou. Deze vorm van trainen is ideel om aan je balans en traptechniek te werken, omdat technische onvolkomenheden daadwerkelijk worden afgestraft. Een sessie van enkele uren op de rollerbank zou ik daarentegen wel geestdodend durven noemen.

 • Wahoo heeft tegenwoordig ook specifieke hardware om het rijden in de bergen te simuleren met de Kickr Climb. Hiermee zet je de voorvork vast op een apparaat dat omhoog en omlaag beweegt om zodoende de hellingshoek te simuleren. Koppel dit aan de Headwind en de rijwind wordt ook nog eens gesimuleerd!

 • Maar het kan nog gekker. Tegenwoordig is er van Tacx een complete loopband te koop die ook bruikbaar is als fietstrainer (€8499,-). Hierbij rijd je met de volledige fiets over de band. Ook Wahoo heeft een complete fietsopstelling te koop (Wahoo Kickr Bike, €3499,-), gelijkend op een fitnessfiets maar volledig op maat aan te passen en meebewegend met het gesimuleerde parcours.

Software

Als je eenmaal een keus gemaakt hebt voor de hardware, moet je ook een keuze maken over het wel of niet gebruiken van trainersoftware. Binnen trainen heeft het risico in zich dat het saai wordt, dus voor variatie en uitdaging kan software een zeer welkome aanvulling zijn. De meeste platformen gebruiken een abonnementsvorm waarbij je een maandelijks bedrag betaalt voor het gebruik van de software. Maar welke software biedt wat?

 • Zwift (€15,- pm). Veruit de bekendste trainersoftware van het moment. Rijd door de bergen van Watopia, sprint in Richmond en zwaai naar de Big Ben, het is allemaal mogelijk met Zwift. Tegenwoordig hebben ze zelfs een aardige database met workouts. Het grote voordeel van Zwift is het sociale aspect, doordat je met vele andere deelnemers tegelijk in dezelfde virtuele wereld rond rijdt.

 • Trainerroad (€189,- pj). What you see is what you get! Duizenden (letterlijk) workouts die schematisch getoond worden. Door deze veelvoud aan trainingen is het een heel veelzijdig platform vanuit trainingsperspectief. Maar verwacht geen leuke graphics. Overigens is er ook een schema-bouwer, waarmee een generiek trainingsschema kan worden gebouwd. Voor triatleten kan dit zelfs inclusief loop- en zwemtrainingen al zijn deze erg beperkt qua opbouw.

 • Rouvy ($10 pm). Momenteel wordt Rouvy sterk gepitched door Ironman in de VR Series. Waar Zwift een virtuele wereld gebruikt als parcours, wordt je hier door videobeelden geleid met een avatar (Augmented Reality). Er is een grote verscheidenheid aan video's, maar beperking is de duur van deze video's. Langere sessies zullen snel uit verschillende video's opgebouwd moeten worden. Overigens wel een goedkope optie als er meer mensen gebruik van maken, want Rouvy biedt een family plan aan.

 • The Sufferfest (€129,-). Vergelijkbaar met Trainerroad qua opbouw van workouts, maar wel iets breder georiënteerd met bijvoorbeeld ook yoga oefeningen ter verbetering van de flexibiliteit. De schema's zijn uiteraard generiek, maar bieden wel iets meer variatie ten opzichte van TR. Ook wordt er gekeken naar je Powercurve in plaats van enkel de FTP en dit is zeker van meerwaarde om gericht te trainen. Wel bevat TSF minder structured workouts ten opzichte van Trainerroad. En de muziek krijg je er gratis bij!

 • Tacx Trainer Software (€13,99 pm premium HD). Altijd al de Alpe d'Huez of Mont Ventoux willen beklimmen. Het kan met de Tacx Trainer Software. De films zijn van HD kwaliteit en daardoor zeer getrouw. Workouts zijn ook beschikbaar maar erg gelimiteerd en er zijn helaas veel klachten te vinden op internet over de compatibiliteit van de software.

 • Fulgaz (€97,99 pj). Min of meer vergelijkbaar met Rouvy. Zelfde opzet, zelfde prijs en ongeveer vergelijkbare grootte van de database. Wel een mooie interface en goede kwaliteit video's. Maar helaas voor Mac-gebruikers minder geschikt, dan zal de app op de telefoon of tablet geïnstalleerd moeten worden.

Al met al is er keuze genoeg en voor ieder wat wils. Zwift is de absolute marktleider en vanwege deze schaalgrootte en het sociale aspect ook het meest geschikt voor virtuele races en group rides. Trainerroad heeft het grootste aanbod wat workouts betreft en Tacx heeft de meeste 4K RL video's. Een beste optie aanwijzen is dus niet mogelijk en zeer sterk van ieder persoon afhankelijk. Maar wil je voor een redelijke prijs het hele jaar door kunnen schuilen voor de regen zonder ruzie met de buren? Dan zou mijn advies zijn een Wahoo Kickr Core (€899,-) met een abo op Zwift. Dan heb je een van de stilste direct drive trainers met een app, waar je eigenlijk alle kanten mee op kan. Overigens raad ik wel aan om ook een ventilator en trainingsmat aan te schaffen, het missen van rijwind kan het behoorlijk warm maken! Hoewel je fiets binnen een stuk schoner blijft, is dit helaas nog steeds geen excuus om de fiets niet meer schoon te maken. Het zout in zweet heeft een sterk corroderend effect, dus het is essentieel om de fiets na iedere rit droog te maken en af en toe volledig te reinigen. Maar dit is dan wel weer een stuk makkelijker dan bij een fiets onder de modder!

41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven