top of page
Zoeken
  • Lionel Wille

Brandstof voor je motivatie

Bijna iedere triatleet heeft zich intussen geconfronteerd gezien met een cancellation van een wedstrijd. In veel gevallen betreft dit ook A-races, de belangrijkste wedstrijden in iemands seizoen. Dit kan een enorme impact hebben op je motivatie. Waar je normaal gesproken een duidelijke stip op de horizon hebt staan waar je de focus op kan leggen, is dit nu meer een mistige waas in de verte. We weten allemaal dat er een leven is na dit seizoen, maar dat voelt nog zo ver weg dat het moeilijk is om juist nu die basis voor volgende seizoenen te leggen. Hoe ga je hiermee om? Vijf tips om na COVID-19 sterker voor de dag te komen:


  1. Geef jezelf tijd om de teleurstelling te verwerken Het wegvallen van doelwedstrijden is voor de meesten van ons een teleurstelling. Geef daarom ook ruimte aan deze teleurstelling. Het is goed om enkele dagen tot een enkele weken te balen, de structuur los te laten en misschien gewoon even wat anders te doen dan trainen. Vergelijk het met een off-season periode waarin de structuur ook uit het schema gaat om de spanning van het trainen af te halen. Door jezelf nu deze ruimte te geven, kan je hierna verfrist (en uitgerust) weer de structuur van het trainen oppakken.

  2. Pak de structuur op een lager pitje op Als triatleet zijn wij natuurlijk dol op schema's en dan natuurlijk vooral die hele volle schema's. Toch levert je dat in deze fase relatief gezien minder effect op. Aangezien er geen piekmomenten zijn, heeft het ook weinig nut om op het scherpst van de snede te trainen. Het risico op blessures daarentegen is groter, omdat er meer afleiding en minder focus is. Gebruik dus wel de structuur van je trainingsschema, maar wees bereid jezelf af en toe wat toe te staan. Komt een training af en toe niet uit, sla deze dan over. Je basis-fitheid zal hier echt niet onder lijden, maar je cortisol-niveau's (stresshormoon) zullen daardoor een stuk lager blijven.

  3. Daag jezelf uit Hoewel een wedstrijd dit seizoen geen doel meer zal zijn, is het natuurlijk wel mogelijk om nieuwe doelen te stellen. Voor de motivatie is het nuttig dat dit zaken zijn die je echt leuk vindt, dus probeer nu niet je bench-press record te gaan verbreken, terwijl je een rothekel aan krachttraining hebt (even los van het feit dat sportscholen en COVID nog altijd een ongelukkige combo is). Maar trek er met die fiets op uit voor dat rondje IJsselmeer (245km) of plan met vrienden die zwemtocht over het Veerse Meer (uiteraard wel met begeleiding van de niet-zwemmende vrienden op een bootje). Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar doet. En als je er maar plezier uit kan halen

  4. Praat met anderen Ondanks alle goede bedoelingen zullen er nog altijd dagen zijn, waarop je jezelf afvraagt waar je het allemaal voor doet. Dat is normaal, want ook in een 'normaal' seizoen zijn er ups and downs in je motivatie. Door het wegvallen van de wedstrijden worden deze pieken en dalen nog eens extra versterkt. Dat is ook helemaal niet erg. Ook hier geldt weer dat het beter is deze gevoelens ruimte te geven. En wat werkt dan beter dan je hart bij iemand te luchten. Dat kan natuurlijk je coach of een mede-triatleet zijn, maar in principe maakt het niet uit met wie je het er over hebt. Als je het er maar over hebt.

  5. Er is altijd een volgend seizoen Voor veel mensen zal 2020 een jaar worden om snel te vergeten. Desalniettemin gaat er vroeg of laat toch weer geraced worden. En het mooie is dat je nu een veel langere periode beschikbaar hebt om een brede basis te leggen. Altijd al meer aandacht aan je open-water technieken willen besteden? Maar daar kwam je nooit aan toe, omdat er continue focus lag op wedstrijden? Deze zomer is je kans. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het fietsen en lopen. Je kan afwijken van de reguliere seizoensopbouw en dat biedt kansen om aan je zwaktes te werken. En uiteindelijk zal dat resulteren in een bredere basis om volgend jaar op te bouwen.

Dus besef je op de moeilijke momenten dat je niet alleen bent. We hebben er allemaal last van en het zijn hele natuurlijke gevoelens om mee te maken te krijgen. Maar je kan er vervolgens twee kanten mee op. Of je gooit al het harde werk van de afgelopen jaren door het putje door maar een beetje aan te rommelen of je stelt deze zomer in dienst van het volgende seizoen om sterker dan ooit terug te komen. Welke atleet ben jij?
68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page