Zoeken
  • Lionel Wille

Zwemweer

Het is niet voor het eerst dit jaar, maar het beloofd dit weekend een heerlijke temperatuur te worden voor een mooi rondje in het buitenwater. Door het relatief warme voorjaar, de beperkte neerslaghoeveelheden en de vele zonuren is het water al op een heerlijke temperatuur voor zwemmen met én zonder wetsuit. Helaas denkt niet iedereen even goed na over zijn of haar veiligheid en komen er ook geoefende zwemmers op dit soort dagen in de problemen. Met een paar relatief kleine overwegingen kan je het open water zwemmen echter een stuk veiliger maken:

  • Zwem met een boei/safeswimmer. Een van de beste uitvindingen voor de zwemsport is deze opbergplek en reddingsboei in een. Denk nou niet dat je deze niet nodig hebt, ook als ervaren zwemmer kan je kramp krijgen en in de problemen komen. En dan is het wel heel fijn om op je autosleutels in het water te kunnen drijven.

  • Zwem nooit alleen. Ze zijn er, zwemmers die bij het krieken van de ochtend eenzaam door het water glijden. Prachtig gezicht, maar wel oliedom. Want de problemen waarmee je geconfronteerd wordt in het water zijn niet zelden niet gerelateerd aan het zwemmen. Denk bijvoorbeeld aan hartproblemen of een hitteberoerte (zie hieronder). Hoewel dit op het droge al problematisch kan zijn, ben je in het water echt aan je lot overgeleverd. Dit wil je voorkomen door in ieder geval iemand naast je te hebben zwemmen of eventueel een spotter op de kant te hebben staan. Dan is er altijd iemand die in de gaten kan houden of je wel echt uit het water gestapt bent.

  • Houd het weer in de gaten. Aankomend weekend komt er een vochtige luchtmassa over de Benelux heen. Dit zorgt voor het warme, maar ook drukkende weer. Het nadeel is alleen wel dat de dagen hierdoor relatief helder en zonnig beginnen, maar snel kunnen omslaan naar een situatie met hagel- en onweersbuien. Dit kan héél snel gaan. Het is op dagen met een combinatie van hoge luchtvochtigheid, hoge luchttemperatuur en windschering (verschil van richting) tussen oppervlakte en hoogtewinden mogelijk dat er binnen 15 minuten stevige onweersbuien ontstaan waar er daarvoor slechts blauwe lucht zichtbaar was. Ook hoeft bliksem zich niet te limiteren tot het oppervlakte onder de bui. Een donderslag bij heldere hemel dus!

  • Drink voldoende. De temperatuur is hoog en de meesten van ons zullen toch voor een wetsuit kiezen. Hoewel het lijkt alsof je weinig vocht verliest, kan je vochtverlies met het wetsuit in de zon oplopen tot ruim boven de 2 liter per uur. Zweten is een reactie van het lichaam om warmte kwijt te kunnen, dus deze hoge mate van zweten geeft duidelijk aan dat je lijf moeite heeft de warmte kwijt te kunnen. Doe hier iets mee door goed te hydrateren, om te kleden in de schaduw en met het wetsuit aan zo veel als mogelijk in het water te blijven.

  • Beware of the sharks! Hoewel dit een serieus advies zou zijn in voor triatleten aan de kust van Florida is dit in de Benelux natuurlijk geen issue. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat je goed op je omgeving moeten letten. Dit kan in de zee wel degelijk zeeleven zijn (kwallen etc.), maar denk ook aan blauwalg in zoet water, vissers met hun visserslijnen, recreatieboten en waterscooters. En zwem niet in de vaargeulen van de grote rivieren en binnenwateren!

Let hier op en niets staat je meer in de weg om heerlijk te kunnen genieten van het buitenwater. Eenmaal in het water heb ik nog deze oefening voor je:

Neem een oriëntatiepunt op de horizon

Sluit beide ogen

Zwem 40 seconden met de ogen dicht

Open beide ogen weer

Waar ben je uitgekomen? Nog steeds keurig op koers of ben je fors naar links of rechts afgeweken? Dit kan duiden op onbalans in je doorhaal (tussen de linker- en rechterarm), maar meestal wordt dit veroorzaakt door de onbalans in het lichaam door de ademhaling. De slag voor de ademhaling wordt dan afgeraffeld wat een slinger door de lengteas van het lichaam laat gaan.

Ben je achterwaarts gezwommen? Tja, dan wordt het misschien toch tijd om aan te schuiven bij de bbq!22 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven